Wanneer jij zelfmoordgedachten bij iemand in je omgeving herkent, wil je graag helpen. Maar hoe doe je dat? En wanneer?
Vraag. Praat. Luister.
Praten over zelfmoord is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat het stellen van een enkele vraag, het tonen van begrip en het luisteren naar iemands verhaal echt verschil kan maken. Het gesprek met iemand aangaan kan best lastig of zelfs eng zijn. En het is belangrijk om te weten wat je wel en wat je beter niet kunt zeggen. Gelukkig zijn er verschillende tools om je daar bij te helpen. Je kunt bijvoorbeeld een (online) training volgen, of de VraagmaarApp van 113 gebruiken.
Tips
Training
Er zijn verschillende trainingen die je kunnen helpen het gesprek over zelfmoord(gedachten) aan te gaan:
- De gratis 1 uur durende online training suicidepreventie van 113
- De gatekeepertraining leert je hoe je deze gedachten bespreekbaar maakt, hoe je de veiligheid inschat en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. Deze training kun je alleen, of met een groep (bijvoorbeeld collega’s of familieleden) volgen. Meld je hier aan voor deze training.
- De gatekeepertraining kan ook in-company gegeven worden. Voor meer informatie over deze trainingen kun je hier aanvragen.
Professionele hulp
Misschien wil je iemand doorverwijzen naar professionele hulp. Je kunt dan terecht bij de huisarts, maar ook 113 zelfmoordpreventie staat klaar om jou of iemand waar je je zorgen over maakt te helpen.
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113